Tryckkammaren

Tryckkammaren används i samband med behandlingar för exempelvis dykarsjuka. Tryckkammaren är tillverkad av stål eller annat tåligt material. Just för att den ska tåla mycket övertryck. När det gäller mättnadsdykning så kan dykaren befinna sig i tryckkammaren som då har ett tryck som motsvarar det som dykaren sedan ska utsättas för.

Tryckkammaren är inte belägen i vatten, du kan hitta en tryckkammare på exempelvis Uddevalla Sjukhus. Det är en U-båt som är placerad i självaste sjukhuset. Här behandlas massvis med olika patienter, inte enbart dem med dykarsjuka. Det är väldigt trångt inne i tryckkammaren och för dem med klaustrofobi kan det verka som en mycket stor utmaning. Dock är det möjligt att göra besök och titta in i tryckkammaren innan behandling, just för att veta vad som ska ske och även se hur det ser ut. Det är helt ofarligt att utföra denna behandling och det är även en behandling som görs på patienter med exempelvis diabetes samt personer som drabbats av cancer som resulterat i strålskada på vävnaden. Hur många behandlingar som görs varierar från patient till patient, men det kan vara allt från en behandling till ett tiotal. Det finns även möjlighet att gå utbildningar för dem som dyker, syftet med utbildningen är att lära ut hur man förebygger dykarsjuka.

HBO

Tryckkammarbehandling kallas även HBO (Hyperbar Oxygenbehandling). Behandlingen fungerar för olika typer av sjukdomar och symptom. Som patient får du ren syrgas under ett flertal tillfällen under behandlingen, därför är det viktigt att ej ha hårsprej, salvor eller läppstift eller annan kosmetika på sig som är en farlig brandrisk. Undvik även att dricka kaffe då detta gör att blodkärlen då drar ihop sig. Detta resulterar till en försämrad behandlingseffekt. Du får inte heller röka. I tryckkammaren finns oftast personal tillgänglig, det kan exempelvis vara en sjuksköterska som är utbildad inom just HBO. Behandlingen brukar generellt ta ungefär två timmar och tiden kan gå fort eftersom du också har tillgång till exempelvis filmer, böcker och du kan också lyssna på musik om du skulle vilja. Det kan hända att temperaturen sjunker och då finns filtar att tillgå.

Sjukhusen som har tryckkammarutrusning har vård dygnet runt, detta innebär att du alltid kan få vård när behovet finns. Upplever du några symptom rekommenderas det att du uppsöker vård direkt eller ringer 112.

Inför besöket

När du ska göra en behandling i en tryckkammare är det vissa saker som är viktiga att tänka på. Du ska exempelvis ha underkläder och strumpor som är tillverkade i bomull. I tryckkammaren får du inte ha med dig telefon, klocka eller tändare. Du får inte heller röka i samband med behandling. Undvik även att dricka kaffe innan din behandling. För säkerhetsskull är det viktigt att du inte använder parfym, salvor, hårsprej eller kosmetika innan behandlingen.