8 nybörjartips för dykare för att vara säker och ha roligt

Dykning kan vara en rolig och spännande upplevelse, men det är viktigt att tänka på att vara säker när du är under vattnet. Här är 8 tips för dig som är nybörjare inom dykning som hjälper dig att hålla dig säker och se till att du får en fantastisk tid med att utforska havet.

1. Skaffa dig dykcertifikat 

Det är viktigt att du blir certifierad av en godkänd organisation innan du börjar dyka. Detta garanterar att du vet hur du använder din utrustning på ett säkert sätt och dyker korrekt.

Certifieringen är inte bara viktig för din egen säkerhet utan ger dig också möjlighet att lära dig mer om dykning, undervattensmiljöer och andra saker som kan vara bra att veta.

lära sig dyka

2. Lär dig grunderna före dykning 

Innan du börjar dyka är det viktigt att du lär dig grunderna. Detta inkluderar att lära sig om dykarsäkerhet, utrustning och hur man använder den på rätt sätt. För att lära dig mer om grunderna så kan du hämta information från olika webbplatser, böcker eller kolla på t,ex videos på Youtube för att lära dig mer.

Man kan lära sig mycket själv genom att läsa och kolla och lyssna på hur andra gör när dom ska förbereda sig för en dykning.

3. Använd dykvikter och flytkraften på rätt sätt

Dykvikter och flytkraften (BCD) är viktiga för dykning. De hjälper dig att kontrollera din nedstignings- och uppstigningshastighet samt att hålla dig på ett konstant djup.

Om du använder dykvikter och flytkraften på rätt sätt kan du hålla dig säker under vattnet.

Felaktig användning av dessa anordningar kan leda till allvarliga skador eller till och med dödsfall. Därför är det viktigt att du lär dig att använda dem innan du börjar dyka.

Dykare som känner sig bekväma med sin utrustning och vet hur man använder den på rätt sätt har större chans att få en säker och trevlig dykning.

4. Kontrollera din andning

När du dyker är det viktigt att kontrollera din andning. Om du inte är van vid att dyka kan din andning vara ytligare och snabbare än normalt. Detta kan leda till ett tillstånd som kallas hypoxi, vilket är när din kropp inte får tillräckligt med syre.

För att undvika detta är det viktigt att andas långsamt och djupt när du dyker. Om du börjar känna dig yr eller svimfärdig är det viktigt att du slutar dyka och stiger långsamt upp till ytan.

5. Rör ingenting

Under vattnet finns det många saker som du inte får röra. Det gäller bland annat koraller, fiskar, sköldpaddor och andra djur.

Dessa varelser kan lätt skadas av människor. I vissa fall kan de till och med attackera om de känner sig hotade. Därför är det viktigt att undvika att röra vid något när du dyker.

Om du ser något intressant är det bättre att ta en bild eller filma föremålet istället så kommer både du och föremålet att vara säkra.

6. Var uppmärksam på din omgivning

Det är viktigt att vara medveten om sin omgivning när man dyker. Det gäller andra dykare, liksom eventuella hinder eller faror i området.

korallrev

Om du inte är bekant med ett område är det bäst att dyka med en guide som kan visa dig runt och peka ut eventuella faror.

I allmänhet är det bäst att undvika att dyka i områden med mycket strömmar eller där det är mycket trafik.

Genom att vara medveten om din omgivning kan du vara säker och undvika eventuella dykolyckor.

7. Planera din dykning

Innan du dyker är det viktigt att planera ditt dyk. Det innebär att du måste veta vilket djup du ska dyka på, samt hur länge och hur långt du ska dyka.

Det är också viktigt att känna till dina egna och din dykpartners begränsningar. På så sätt kan du planera ett säkert dyk som alla känner sig bekväma med.

8. Håll dig säker på ytan

Efter dykningen är det viktigt att vara säker på ytan. Detta innebär att du inte dyker ensam och att du är medveten om din omgivning.

Det är också viktigt att du vet hur du använder dina säkerhetsanordningar, t.ex. din flytväst och nödbloss.

Genom att följa dessa tips kan du vara säker och ha roligt när du dyker.